6 lipca 2021

Jak korzystać z klimatyzacji, by uniknąć przeziębienia? 

Zadaniem klimatyzacji jest wentylacja pomieszczenia i wymiana powietrza. Urządzenie pobiera je i poddaje obróbce – schładza i odpowiednio nawilża, po czym wypuszcza otworami klimatyzacyjnymi.

Nowoczesne klimatyzatory nie szkodzą, a wręcz ułatwiają życie osobom chorym na alergię. Wyposażone w specjalne filtry, usuwają kurz, roztocza, sierść zwierząt domowych czy pyłki roślin. 

Należy jednak podkreślić, że nieumiejętne korzystanie z klimatyzacji może wpłynąć niekorzystnie na nasze zdrowie. Nieodpowiednio i zbyt rzadko konserwowana jest miejscem namnażania się drobnoustrojów i grzybów. W związku z tym może przyczynić się do rozwoju przeziębienia i pojawienia takich objawów, jak chrząkanie, uczucie drapania, ból i przeszkody w gardle – uczucie ciała obcego przy przełykaniu. 

Jak uniknąć przeziębień?

Aby zapobiegać osłabieniu odporności i częstemu występowaniu infekcji, należy właściwie ustawić temperaturę oraz wilgotność w klimatyzatorze, często czyścić filtry oraz okresowo je wymieniać.

Bardzo ważne jest też odpowiednie dostosowanie temperatury wnętrza do tej panującej na zewnątrz. Maksymalna różnica temperatur  nie powinna przekraczać 10 stopni Celsjusza.

Naturalne sposoby na schładzanie

Oprócz klimatyzacji, istnieje także wiele naturalnych sposobów na schłodzenie organizmu. Poniżej przedstawiamy klika z nich:

UBIÓR
Latem najlepiej wybrać ubrania wykonane z naturalnych tkanin np. bawełny czy lnu. Sprawdzą się te o luźnym kroju i  jasnych barwach, które będą mniej absorbować promienie słoneczne.

DIETA
Przede wszystkim należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Zaleca się picie około 1,5 litra wody dziennie. Oczywiście w zależności od trybu życia i aktywności fizycznej ta wartość może wzrosnąć nawet do 3 litrów wody dziennie. Jeżeli nie lubisz pić czystej wody, możesz urozmaicać ją świeżymi lub mrożonymi owocami, listkami bazylii czy mięty.

Wodę można czerpać również z owoców i warzyw – świetnie sprawdzą się kawałki zimnego arbuza, melona czy nawet ogórka.
Należy unikać tłustych, ciężkostrawnych potraw. Długi proces ich trawienia sprawia, że organizm potrzebuje więcej energii, a przez to generuje większą ilość ciepła.
 
Sałatki i chłodniki pozwolą nie tylko ograniczyć ilość emitowanego przez kuchenkę ciepła, ale również doskonale sprawdzą się jako chłodzące posiłki.

SCHŁADZANIE CIAŁA
Aby skutecznie schłodzić ciało, należy zmoczyć je zimną wodą lub zastosować chłodne okłady na takie części ciała jak: nadgarstki, wewnętrzne części łokci, kark, pachwiny, kostki i miejsca pod kolanami. 

Dobrym pomysłem jest również zanurzenie stóp w zimnej wodzie, które przyniesie natychmiastową ulgę całemu organizmowi. W ten sposób temperatura ciała obniży się.

Warto skorzystać ze sprayów chłodzących. Woda termalna lub odświeżająca mgiełka to produkty, które ułatwią przetrwanie upałów. Spryskanie twarzy, dekoltu i karku zimną mgiełką przynosi ulgę i pozwala poczuć orzeźwienie.

SPANIE
Bawełniana pościel jest przewiewna i pomaga skórze oddychać. Zabrany do łóżka termofor wypełniony zimną wodą pozwoli skutecznie się ochłodzić. Jeżeli okna wychodzą na południe, najlepiej je zasłonić. Ciepło dostaje się do pomieszczeń między innymi przez szyby. Aby poczuć przyjemną, chłodną „morską bryzę” należy wypełnić dużą miskę kostkami lodu i ustawić obok wiatraka. 

SCHŁADZANIE POMIESZCZENIA
Należy pamiętać, że nawet energooszczędne żarówki emitują ciepło. Z tego powodu w czasie upałów najlepiej ograniczyć ilość włączonych lamp do minimum. Po zmroku temperatury spadają, dlatego przed pójściem spać, aby schłodzić pomieszczenie należy zrobić lekki przeciąg.

Dr n. o zdr. Mariola Borowska
Rzecznik Zdrowia PZU