Menu w czasie pandemii
Zastosuj odpowiednią dietę i wesprzyj organizm. Sprawdź, które produkty spożywcze przyczynią się do polepszenia kondycji organizmu.
Owoce
Owoce mają niską zawartością tłuszczu, kalorii, sodu i nie zawierają cholesterolu. Są bogate w wiele składników odżywczych, takich jak potas, błonnik, witamina C i kwas foliowy. Owoce o największej zawartości witamin to: porzeczki, awokado, cytryny, pomarańcze, jabłka, morele, truskawki, maliny, banany, wiśnie, mango.
Jak wprowadzić je do swojej diety?
- Staraj się zawsze mieć w domu świeże owoce – najlepiej w kawałkach lub rozdzielone, aby ich nadmiar się nie popsuł.
- W czasie epidemii świeże owoce możesz zastąpić mrożonymi.
- Wykładaj owoce na stół – kup ładną paterę, która Cię do tego zachęci.
- Do śniadania dodaj pokrojone kawałki owoców.
- Zawsze miej w domu suszone lub mrożone owoce, które możesz wykorzystać, jeśli zapomnisz kupić świeżych.
- Na deser piecz jabłka lub zrób sałatkę owocową.
- Do dań mięsnych dodawaj owoce – żurawinę, śliwki czy morele.
Warzywa
Warzywa dostarczają do organizmu składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to przede wszystkim potas, błonnik, kwas foliowy, witaminy A i C. Roślinne źródła witamin to: ziemniaki, fasola, produkty pomidorowe (pasta, sos i sok), warzywa buraczane, soja, szpinak, soczewica.
Jak wprowadzić je do swojej diety?
- Staraj się mieć w domu świeże warzywa.
- W okresie pandemii świeże warzywa możesz zastąpić mrożonymi.
- Przechowuj umyte i pokrojone warzywa w lodówce w przeźroczystym naczyniu.
- Kupuj warzywa łatwe do przygotowania oraz gotowe produkty w paczkach, które mogą być szybką przekąską np. marchewka, seler.
- Do zagęszczania zup i sosów używaj puree z gotowanych warzyw, takich jak ziemniaki, pomidory, papryka. Dodają smaku, składników odżywczych i tekstury.
Ziarna
Powszechnie wiadomo, że produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywienia, zaś jedzenie pełnych ziaren zapewnia korzyści zdrowotne. Nasiona są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny i kwasu foliowego) oraz minerały ( żelazo, magnez i selen). Spożywanie pełnych ziaren wspiera trawienie, a także może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Produkty zbożowe to m.in. przetwory zbóż, takich jak: pszenica, owies, jęczmień, żyto, orkisz, gryka, bulgur, sorgo, komosa ryżowa, kukurydza pełnoziarnista, proso oraz ryż.
Jak wprowadzić je do swojej diety?
- Kupuj chleb pełnoziarnisty zamiast białego.
- Zamień zwykły ryż na brązowy, wybieraj makaron pełnoziarnisty.
- Jeśli robisz naleśniki, wafle, muffiny i inne produkty na bazie mąki, mieszaj różne jej rodzaje.
- Do panierowania mięsa, zamiast bułki tartej, użyj płatków owsianych.
- Do pieczonych warzyw zrób farsz z kasz lub brązowego ryżu.
Nabiał
Produkty mleczne są cennym źródłem wapnia, fosforu, magnezu, potasu, a także witamin: B2, B12, A i D. Uczestniczą one w tworzeniu kośćca, a także wspierają wiele innych funkcji życiowych, takich jak krzepnięcie krwi, kurczliwość mięśni, przewodnictwo nerwowe. Nabiał bogaty w składniki odżywcze to: mleko, jaja, sery, jogurty, kefiry, maślanki.
Osoby z nietolerancją laktozy mogą stosować zamienniki, dzięki którym dostarczą organizmowi cenny wapń: mleko roślinne, ryżowe lub migdałowe, konserwy rybne, produkty sojowe (tofu, jogurty sojowe, tempeh), płatki zbożowe, pieczywo, niektóre warzywa takie jak: jarmuż i rzepa.
Jak wprowadzić nabiał do swojej diety i uniknąć zbędnych tłuszczów w nim zawartych?
- Wybierz beztłuszczowe lub niskotłuszczowe mleko. Spróbuj redukować ilość tłuszczu etapami. Jeżeli spożywasz teraz mleko z 3,2% tłuszczu, zastąp je tym z zawartością 2 lub 1,5% tłuszczu, a następnie 0,5% lub 0% tłuszczu.
- Do beztłuszczowego jogurtu dodawaj świeże owoce.
- Do gotowych dań przygotuj sosy na bazie jogurtu naturalnego niskotłuszczowego.
Białko
Białko jest ważnym składnikiem, który odpowiada za budowę tkanek i narządów, a także służy do syntezy hormonów i enzymów. Reguluje przebieg procesów biologicznych i immunologicznych. Produkty bogate w białko to: mięso, drób, owoce morza, jaja, produkty sojowe, orzechy, fasola i groszek.
Jak wprowadzić białko do swojej diety i uniknąć zbędnych tłuszczów?
- Kupuj chude mięso wołowe i wieprzowe. W przypadku wieprzowiny to: schab, polędwica i szynka. Aby uznać mięso za chude, jego proporcje powinny się rozkładać następująco: 92% chudego mięsa, 8% tłuszczu.
- Kupuj kurczaka bez skóry lub pozbywaj się jej podczas przygotowywania.
- Do burgera, zamiast smażonego mięsa, wybierz produkty roślinne takie jak ciecierzyca, fasola.
- Do smarowania pieczywa wybierz hummus.
- Grilluj lub piecz ryby i owoce morza.
- Do gotowych dań dodawaj orzechy.
Więcej informacji: https://www.choosemyplate.gov/